Jump to content

Tirolban is esett a hó

2018. 10. 30. 22:16

Négynapos tél köszöntött az Alpokba, amelyből nagyjából az első két napot már magunk mögött tudhatjuk. A havazásból az osztrák hegyek sem maradtak ki, Salzburg tartománytól nyugatra jelentős mennyiség hullott. Sajnos, az alacsonyabb részeken ez a mennyiség eső formájában zúdult le, sok helyen áradásokkal.

Szombat hajnal óta havazik Ausztria nyugati részén. Sölden gleccserén világkupa versenyeket rendeztek volna. Szombat reggelre a rajtnál kb. 20 centiméter, a célban néhány centi hó hullott, így a női versenyt, ha kedvezőtlen időjárásban, de meg tudták rendezni. 

Vasárnap reggelre a hóvihar már megakadályozta a versenyt. A rajtnál (3040 m) 50 cm, a célban (2670 m) 40 cm friss hó hullott reggelre. A havazás később sem állt el, így a versenyt törölni kellett. Ennyi havat nem lehetett kézi erővel letakarítani a pályáról. 

A többi tiroli gleccser is körülbelül fél méter friss hóról számolt be az előző két napban. 

Nemcsak a gleccsereken, de az alacsonyabb részeken is havazott. Ischgl terepe november 22-én nyit, a most lehullott kb. 40 centiméter hónak biztosan nagyon örülnek. Vorarlberg és Tirol alacsonyabb részein is havazott a nap folyamán, valamint Salzburg magasabb régióiban is. 

Keddig még további havazások várhatóak a régióban, azonban utána visszatér az enyhébb idő. A mostani havazásból csak a gleccserek magasságában marad meg valamennyi. 

(Forrás: sielok.hu / kép: pixabay.com)