Jump to content

Ilyen most az olasz időjárás

2019. 01. 26. 20:26

Az elmúlt napokban igazi tél van az Alpok déli oldalán. A legtöbb hó Olaszországban a nyugati részen található Piemont régióban hullott, a síterepek adatai szerint tegnap 50-60 cm hóval lettek gazdagabbak. Olaszország és Dél-Európa más vidékeire is megérkezett a havazás.

A havazás mellett a hideg is elérte az olasz síterepeket. Tegnap a leghidegebbet Santa Caterina Valfurva síterepén mérték mínusz 24 fokkal. Nem sokkal marad el tőle Livigno, ahol mínusz 22 fokra ébredtek. Itt az a hír, hogy a havazásoknak köszönhetően a hóréteg a legfelsőbb régióban már elérte a kétméteres vastagságot. 

A legtöbb havazást a nyugati területek kapták. Piemont régió síterepei közül, ahogy a lenti képeken is látszik Prato Nevoso 60 cm, Artesina 50 cm friss hóval dicsekedhet. A városokban, pl. Torinóban vagy Genovában is havazott, de a havazás átterjedt az Appenninekre is, a már szokásosan havas Capracotta településen ismét hóvihar tombolt. 

Nem csak az olasz vidék, de más dél-európai régiók is jelentős havat kaptak az elmúlt napokban. A Pireneusok mindkét oldalán fél métert meghaladja a friss hó mennyisége, és a havazásból jutott a Balkán (montenegrói, boszniai és horvát) hegyeibe is. Az előrejelzések további havazásokat ígérnek délen a hétvégéig. 

(Forrás: sielok.hu / kép: pixabay.com)