Jump to content

Síelés nyár közepén

2021. 05. 14. 16:04

Már nem újdonság, hogy egyre több síterep elraktározza az előző tél havát, lefedik fóliával, majd a szezon elején kibontják, hogy könnyebben induljon az idény. Az olaszországi Limone síterepe kissé másként gondolkodott, az elrakott havat egy júliusi hétvége alatt teljesen elolvasztották.

Egyre divatosabb a tavalyi hó felhasználása, már Chopokon is kísérleteznek vele. Általános cél, hogy így a szezon hamarabb elkezdhető. Limone nem akar hamarabb kezdeni, télen sincs rászorulva a tavalyi hóra, hiszen a Piemonte régióban található síterep télen is a hatalmas havazásairól ismert. 

A módszer hasonló, ahogy Livigno is eltárolja havát az augusztus végi sífutáshoz. A havat hő- és vízálló fóliával takarják le, ahogy a képen is látható a hó és a fólia közé még egy réteg faforgács is kerül. 

A síterepen 1400 méteres magasságban július 14-15-i hétvégén amatőr síversenyt rendeztek. Körülbelül 25 ezer köbméter havat bontottak ki és készítettek belőle pályát. A rendezők a nyári tengerparti programokkal szemben szerettek volna egy másfajta kikapcsolódási lehetőséget felmutatni. A kísérlet sikerült, a falu és a környék összes szálláshelye megtelt, körülbelül 2500 vendég érkezett, közülük 400 még a versenyeken is részt vett. 

A szervezők a sikereket látva már most eldöntötték, hogy jövőre kétszer ennyi havat raktároznak el, így szélesebb és hosszabb pályán lehet majd síelni a kánikulában, és így az ülőliftet is be tudják indítani. 

(Forrás: sielok.hu / fotó: pexels.com)