Jump to content

Okos síléc?!

2021. 05. 18. 16:03

A szlovén felszerelésgyártó, az Elan, azt állítja, hogy legújabb fejlesztéseként készülő okos síléce (smart ski concept) a beépített érzékelők segítségével akár azonnali adatokkal látja el a síelőt csúszás közben. Egyelőre ezt kénytelenek vagyunk elhinni, hiszen a léc még csak prototípusban létezik.

Az okostelefonok mintájára már annyi "buta dolgot" okosítottak fel a használati tárgyak közül, hogy a fejlesztések már a sípályára is átterjedtek. Okos síszemüvegek, síbotok és bukósisakok után tényleg már csak idő kérdése volt, hogy mikor rukkol elő valaki az okos sílécekkel. Ezt az Elan idén megtette, bár ők is elismerik, hogy még nem teljesen kiforrott az ötlet, és még csak a prototípusnál tartanak. 

Az elképzelés lényege, hogy a sílécekbe érzékelőket építenek be, amelyek folyamatosan küldik az adatokat. Ezeket az adatokat bluetooth kapcsolat segítésével egy füldugón keresztül akár azonnal, szóban is megkaphatja a síelő. Vagy az adatokat egy felhőben tárolják, és síelés után alaposan ki lehet elemezni, hogy mi a baj a kanyarvétellel.

A mérhető adatok közül egyelőre arról lehet hallani, hogy a kanyar megkezdése után a lécbe épített szenzorok a kanyar fázisaiban folyamatosan mérik a lécekre ható terhelést és figyelik az egyensúlyi állapotot. 

Az egész még kísérleti fázisban van és még tervezett időpontot sem tudunk mikor jelennek meg ezek az "okos lécek". Addig is el lehet gondolkozni egy-két dolgon. Fel kell készülni rá, hogy a síléc mondja meg, hogy mit csináljunk. Eddig úgy gondoltuk, hogy fordítva sokkal ideálisabb. Már folynak a viták, hogy ez mennyit segít abban, hogy jobban síeljek? Mindenesetre várjuk a további híreket a fejlesztésről.

(Forrás: sielok.hu / fotó: pixabay.com)