Jump to content

Síbakancsban rekordidőt futni

2021. 02. 08. 08:34

Az amerikai Nick Symmonds, egykori olimpikon középtávfutó, első kísérletére megdöntötte a síbakancsban futás 100 méteres világcsúcsát, mert ugye most már ilyen teljesítményeket is nyilvántartanak.

Az alábbi videóban is látható futás végén az óra 13,71 másodpercet mutatott, amely 38 századdal jobb a korábbi rekordnál. Azon persze el lehet vitatkozni mennyi értelme van egy ilyen teljesítménynek? 

Symmonds pedig ezért a teljesítményéért kapott hideget-meleget a külföldi atlétikai szakportálok olvasóitól, bár ehhez korábbi furcsa dolgai is hozzájárultak. 

Ahogy a rekorddöntés után nyilatkozta: "20 éve üldözöm a rekordokat az atlétikai pályán, és ki gondolta volna, hogy csak síbakancsot kellett volna felvennem?" 

Symmonds tehetséges futóként indult középtávokon, 2012-ben az olimpián ötödik lett, egy évvel később a világbajnokságon ezüstérmes. 2015-ben szponzori viták miatt kikerült az amerikai válogatottból.

Bulvárban is meglehetősen erősen szerepelt. 2012-ben árverésre bocsátotta az egyik vállát, és egy cég 11 ezer dollárt fizetett, hogy odatetováltassa hirdetését. 2013-ban Paris Hiltonnal randizott, ami szintén hozta a címlapokat. Később cégével piacra dobta a koffeinnel ízesített rágógumit, amelyet főleg atlétáknak ajánlott, hiszen "jót hatással van a teljesítményre". 

Rajongói vagy egykori rajongói főleg azt vetik a szemére, hogy jelenleg 35 évesen még továbbra is magas szinten atletizálhatna, hiszen számos példa van erre a versenysportban, de eltékozolta a tehetségét a bulvárban. 

Az idei év elején visszatért és ledobott 10 kiló súlyfelesleget. 100 méteren, síbakancs nélkül, 11,52 másodpercet futott. Ha valaki először futócipőben próbálkozna, akkor jó összehasonlítási alap lehet...

Az előző "világcsúcsot" síbakancsban a brit Max Wilcocks tartotta 14,09-cel. Ő annak idején az ezzel keresett pénzt a rákos gyermekek gyógyítására ajánlotta fel.

(Forrás: sielok.hu / fotó: pixabay.com)