Jump to content

Új kabinos Németországban

2021. 02. 16. 08:34

Ritka eset, hogy egy síterep a nyár közepén adja át az új liftet. Ez történt a múlt héten Bajorországban, ahol egy költséges fejlesztési projekt egyik mérföldköveként átadták a síterep legfontosabb liftjének az alsó szakaszát.

A Königsee melletti Jenner síterep komoly megújulás előtt áll a következő években. Közel 50 millió eurós fejlesztés leglátványosabb eleme az 1953-ban épült, kétszakaszos, lift felújítása. 

A régi liftet még a háború után a külföldre távozott csehszlovák mérnökök által is alapított svájci Von Roll cég építette. A cég jellegzetes liftjeit az egykori Csehszlovákia néhány síterepén is megcsodálhattuk. A kétszemélyes felvonókat úgy építették, hogy a székeket 90 fokkal elfordították, és az utasok a menetiránynak "oldalt" ültek fel-, illetve lemenetben. 

A régi liftet is ilyen székekkel és kabinokkal építették, később a székeket kabinokra cserélték, de az ülést a kabinban is "elfordították", párhuzamosan a menetiránnyal. Emlékül, az új lift alsó állomásán, kiállítottak egy darabot a régi kabinból. 

(Forrás: sielok.hu / fotó: sielok.hu)