Jump to content

A svájciak ötlete

2021. 06. 15. 10:51

Európa országainak síbolondjai manapság a svájciakra tekintenek, amely jelenleg az egyetlen ország az Alpokban, ahol engedélyezik a síelést, és amelyről az is elmondható, hogy biztosan nem akarja korlátozni a szezonban. Ha a franciák nagyon síelni akarnak karácsonykor, akkor csak át kell menniük a határon.

Portes du Soleil a világ egyik legnagyobb (liftekkel nem teljesen összekötött, de egybefüggő) sírégiója. Érdekessége, hogy közvetlenül a svájci-francia határon található, a bérlettel mindkét országban lehet síelni. Ha nagyon figyelünk, akkor a táblák jelzik, hogy melyik országban járunk, de ez annyira senkit sem szokott érdekelni.

A francia elnök a hét elején apróbb enyhítéseket jelentett be, pl. a lakhelyelhagyás engedélyezését sportolás céljára kibővítette a korábbi 1 óra vagy 1 kilométeres korlátozásról 3 órára, illetve 20 kilométerre. Azt is megígérte, hogy valószínűleg december 15-től az utazási korlátozások is megszűnnek, így karácsonyra a franciák már tervezhetnek utazást, mondjuk a hegyekbe.

Két nappal később miniszterelnöke bejelentette, hogy a hegyekbe lehet menni az ünnepekre, de a sílifteket tilos lesz beindítani, így marad a jó levegő és a síliftek nélkül űzhető téli sportok.

Portes du Soleil azonnal kapcsolt, így a sírégió francia oldalára érkező és ott szállást foglaló síelőket különbuszokkal szállítanák át síelni a svájci oldalra. A sírégió menedzsere szerint nem nyerészkedni akarnak a franciákon, hanem segíteni nekik, hogy könnyebben síelhessenek. Ezt igazolja, hogy a fuvarért nem kérnek semmit, vagyis a busz díja napijeggyel együtt annyiba kerülne, mint a mindenkori napijegy.

Az elképzelés szerint a buszok reggelente összeszednék a franciákat az ismert településeken, majd este visszaviszik őket. A svájciak azt is felhozták érvként, hogy ezzel azt is szeretnék elkerülni, hogy a parkolóik teljesen megteljenek a francia rendszámú kocsik nagy száma miatt.

A svájciak igen komoly nyomás alá kerültek olasz, francia és német részről, de nem hajlandók betiltani a síelést az idei szezonban. Annyit megtettek, hogy leállították a korábban indított marketing kampányukat és már nem hívják nyíltan síelni magukhoz a külföldieket. A svájci sajtóban több helyi síterep vezetője is nyilatkozott. A kivételezett helyzet ellenére nem várnak nagy rohamot a külföldiek részéről. Az összes svájci síterep, a tavalyihoz képest, továbbra is kevesebb bevétellel számol.

Bár szintén szomszédok, de az olaszok részére most egy karácsonyi svájci síelés szinte teljességgel kizárt. Olaszországban nagy valószínűséggel csak januárban lehet majd síelni. A mostani szabályok szerint a vörös, illetve narancs színű tartományokból nem lehet átmenni más tartományokba és külföldre. Jelenleg a Svájccal határos összes olasz tartomány a járvány súlyosságát tekintve vörös besorolású. Ez a szigor nem vonatkozik a sárga tartományokra, az átsoroláshoz azonban javulnia kellene a helyzetnek.

Az olasz kormány már azt is jelezte, hogy esetleges javulás esetén nem fogja tiltani a svájci síelést, de más rendeletekkel (pl. karantén) fogja megnehezíteni. Ezt nagyon hasonlít a bajor kormány rendeletéhez, akik az Ausztriából decemberben visszaérkező síelőket tíznapos karanténnal várják. A nyugat-ausztriai (Tirol és Vorarlberg) síterepek vendégeinek 90%-a külföldről érkezik a szezonban. A németek fontosságát az is mutatja, hogy ebben az országrészben minden második külföldi vendégéjszakát ők fizetik ki.

Európában tehát jelenleg a svájci, a skandináv, lengyel és a román pályák üzemelnek. Olaszország, Franciaország és Németország a januári nyitást szorgalmazza, az osztrákok eltökéltek a decemberi nyitás mellett.

Szlovénia és Szlovákia még nem döntött, hogy melyik táborhoz csatlakozik.

(Forrás: sielok.hu / fotó: pexels.com)