Jump to content

Hogyan válasszunk bukósisakot?

2017. 06. 11. 02:28

"Amelyik sisak nem passzol, az nem véd, amelyik kényelmetlen, azt nem fogják hordani." Érdemes áttekintenünk a mostanában kapható sí- és snowboardsisakok (továbbiakban csak simán sisakok) típusait, illetve kiválasztásuk szempontjait.

Kezdjük a legegyszerűbbel, a sisakok külső kialakításánál két fő típus létezik:
Full Shell (Keményfüles vagy Jet): Főleg a junior, illetve verseny sisakoknál használják. A külső kemény héj a fülrészt is befedi, így maximális védelmet nyújt, bár egyeseknek kényelmetlen lehet a "Ferjánczati" érzés, azaz kissé abroncsban érezzük a fejünket. Meg kell jegyezzem, hogy mivel a fülvonal feletti részen a legnagyobb a becsapódások ereje, így csekély plusz védelmet nyújtanak a következő típussal szemben.

Half Shell (Puha füles): A fülrész puha szövet anyagból készül. A ma kapható sisakok döntő többsége ilyen, bőven elegendő védelmet nyújt, lényegesen megnövelt komfortérzet mellett.

Ha már ezekkel tisztában vagyunk, jöjjenek az egyéb tulajdonságok, amik szintén szerepet játszhatnak a döntésünkben: 

Szellőzés: Passzív, illetve állítható lehet. Az utóbbit a választásnál kissé túlértékelik, én inkább lezárhatónak nevezném őket gyakorlati szempontból, még senkit nem láttam aki csak félig nyitotta volna ki őket. Sőt, olyat sem, aki egyáltalán lezárta volna a szellőzőket, extrém hidegnek vagy kopasznak kell lenni, hogy valaki ne hagyja nyitott állásban őket. 

Állítható fejméret: Bár sokan mást hisznek, az állítható fejméret a boltosnak a legjobb. Nem kell annyi méretet tartania, a felhasználónak azonban csak egy, változatlan fejmérete van, így neki nem sok pluszt ad. A fix méretet gyártók cserébe sokkal kisebb lépcsőkkel (2 cm-enként) gyártják a héjakat, azaz egy intervallumot több héjmérettel fednek le. E funkció gyakorlati haszna a növésben levő gyerekeknél van, illetve ha egy családból többen használják a sisakot (akik persze nem egy időben mennek síelni, pl. válófélben levő házaspár). 

Kivehető (és mosható) bélés: Nem csak az egyik leghasznosabb dolog higiéniai szempontból, de egyben az igényesebb sisakok fokmérője, innen kezdődik a nemgagyi kategória. 

Levehető fül: Egy áprilisi sízésnél jól jön, bár szintén egy ujjamon (sic!) meg tudom számolni, hány embert ismerek, aki valaha levette a fülrészt. 

Audio képességek: Zenehallgatáshoz illetve telefonáláshoz lehet hasznos a fülrészbe épített hangszóró, de személy szerint nem ajánlom. Előbbi többel csökkenti a túlélési esélyünket, mint amennyivel a sisak növeli, utóbbi pedig megöli a síélményt. Ha nagyon kell telefonálni, én pl. leállok, és kihangosítom a telefont, simán érthető a hang még egy jet sisakban is. 

Síszemüveg kompatibilitás: szintén kissé túlaggódott téma: egy jó ideje minden gyártó minden sisakja és minden szemüvege "compatible", főleg azonos gyártó termékei. Gondot a kis sisakméret-nagy szemüveg méret kombó jelenthet, illetve a magas orrnyereg. 
Síszemüveg tartó annyira evidens, hogy szinte karakterpocsékolás megemlíteni. 

Frissen megszerzett tudásunkkal már csak a méret választás a kérdés: a bukósisakok méretét cm-ben adják meg (pl. 55-56). A szükséges méret meghatározásához mindössze egy szabócenti (mérőszalag) kell. Mérjük le a fej átmérőjét (körfogatát) cm-ben úgy, hogy a mérőszalagot a szemöldök és a fül felett vezetjük. Az így mért méret alapján (pl. 55 cm) válasszuk a megfelelő méretű bukósisakot (pl. 55-56). 
Nem árt persze ha élőben is felpróbáljuk a sisakot: a sisakot felvéve kérjünk meg valakit (pl. a boltost ha már ott van), hogy velünk szemben állva fel-le, és jobbra-balra mozgassa a sisakot. Ha fejünk nem mozog külön a sisaktól, akkor megfelelő. Meg persze ha kényelmes és tetszik is, ld. mottó. 
 
(Forrás: sielok.hu / kép: pixabay.com)