Jump to content

A világ vezető snowboard márkái

2017. 06. 21. 06:38

Mik a világ vezető snowboard márkái és kik is gyártják őket valójában?

Arbor, DC, Jones, Stepchild, Rossignol - ezek a nevek a fő értékesítők a világon. De vajon kik a legnagyobb királyok? Az amerikai földrészről 19 márka, az európai kontinensről 14 márka, az ázsiai földrészről csak 2 márka képviselteti magát. Tehát egyértelműen az amerikaiak a legnagyobb királyok.

De vajon ezen belül kik a legnagyobbak, kik vajon a legjobb minőségűek, ki a maga ura teljesen? Nem mind arany, ami fénylik. A két legnagyobb király valószínűleg a Burton és a K2/RIDE konglomerátum.

Miért? Mert mind a két cégnek saját tulajdonú gyára van, méghozzá - a 2007-es válság óta - áttelepítve Kínába. Mind a két cégnek a hódeszkán kívül rengeteg terméke van, ruha, cipő, hátizsák, lavina cucc, szemüveg, sisakok, kötések, nadrágok, védőfelszerelések stb. És a Keil Ski illetve a Kristall Snowboards gyárak hatalmasak, termelékenyek, komoly gyártástechnológia mellett önálló gépekkel dolgoznak szinte ingyen munkaerő mellett.

Hogy néz ki ez a többi cégnél? A GNU/Libtech/Roxi márkák egy helyen készülnek, az amerikai Mervin manufaktúrában. Ez egy régi, kiforrott technológiával dolgozó üzem, nem is kicsi, megvette a Roxi(Quiksilver) ruhacég és egy egész nagy birodalmat hozott létre. Az idén viszont bankcsődöt jelentett a Roxi, úgyhogy még változhat a gyár sorsa. Egy hátrány viszont van: a Mervin gyár nagy költséggel, amerikai munkaerővel termel, nagyon drágán állítja elő a snowboardokat.

 

(Forrás: sielok.hu, kép: burton)