Jump to content

Síelnél? Így állnak most az országok

2021. 02. 06. 07:01

Még februárban is korlátozottak a lehetőségek azoknak, akik síelni szeretnének. Síelni itthon lehet, vagy Svájcnak, délnek, keletnek, vagy a messzi északnak kell elindulni Európában.

Alaphelyzet, hogy a külföldről hazatérő magyarokra itthon továbbra is 10 nap karantén vár, amely két negatív PCR teszttel kiváltható. Ebből az egyiket külföldön is el lehet végeztetni, azt is elfogadják, de csak ha schengeni országban készült.

Külön rendelkezés szól a koronavíruson már átesett magyarokról. Számukra, a fertőzéstől számított hat hónapon belül, nem kötelező a magyarországi karantén.

Kiutazás előtt azonban érdemes az adott ország rendelkezéseit is tanulmányozni. Számos helyre csak negatív teszttel és karanténnal lehet bejutni, a szállások sem mindenhol fogadhatnak vendégeket.

Ezek után nézzük meg mi a jelenlegi helyzet Európában. Hójelentés oldalunkon egyébként naprakészen nyomon lehet követni, hogy mely sípályák vannak nyitva.

Ausztria

A szezon jóval kevesebb pályával december 24-től elkezdődött - a helyieknek, mivel a kereskedelmi szállások nem fogadhatnak turisztikai céllal érkező vendégeket.

További szigorítás, hogy a zárt sílifteken az FFP2 típusú maszkokat teszik kötelezővé.

Január 15-től csak kötelező regisztráció után lehet belépni Ausztriába.

A vendéglátásban és turizmusban várhatóan március végéig nem változik semmi.

Február 15-től a tiroli síterepeken 48 óránál nem régebbi negatív tesztet kérnek.

Magyarország

Itthon engedélyezett a síterepek üzemeltetése a covid rendelkezések betartásával. Az általános korlátozásokat március 15-ig meghosszabbították, vagyis a síterepek éttermei csak elvitelre nyithatnak ki és este 8-ra haza kell érni a síelésből.

Szlovénia

Jót tett a síterepek forgalmának, hogy február 15-től már a 7 napnál nem régebbi (korábban 24 órás) negatív tesztet is elfogadják, valamint megszűnt az utazási korlátozás a szlovén régiók között. A február 14-ig érvényes szabályokról itt írtunk.

Lengyelország

Február 12-től két hétig engedélyezték a sípályák üzemeltetését, valamint a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. Ezt a rendelkezést meghosszabbították.

Svájc

Február 8-tól a tömegközlekedési eszközzel érkező külföldieknek belépéskor, osztrák mintára, kötelező az on-line regisztráció. A rendelkezés érinti a repülővel, busszal vagy vonattal érkezőket, de nem vonatkozik a személygépkocsival érkező vendégekre.

A síelés engedélyezett, de kantonként eltérők a szabályok. A vendéglők elvitelre szolgálnak ki. A teraszok megnyitását szövetségi szinten betiltották, de hat kantonban ennek ellenére a vendéglők nem zárták be a teraszaikat. A teraszok ügyében folyamatos az egyeztetés az egészségügyi hatóságok és a kantonok (Nidwalden, Obwalden, Schwyz, Uri, Glarus és Tessin) között.

Szlovákia

Február 8-tól az un. covid-automata és covid-szemafor előírásait kell követniük a síterepeknek is. A szemafor a járásokat hétfokozatú skálán értékeli a járványügyi helyzetnek megfelelően.

Február 15-től csak regisztrációval lehet átlépni a szlovák határt, amely után egyből kötelezően 14 napos karanténba kell vonulni. A karanténból leghamarabb a 8. napon lehet kijönni egy negatív PCR teszttel.

Olaszország

Leghamarabb március 5-től nyithatnak a síterepek. Részletek itt.

Franciaország

Február végéig nem üzemelnek a síliftek. Részletek itt.

Országok, ahol lehet síelni:

Számos országban (pl. Montenegró, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Spanyolország, Andorra, Ukrajna, Oroszország, Románia és a skandináv országok) csak az időjáráson és a hóágyúkon múlik, hogy melyik síterep milyen körülmények között üzemel.

(Forrás: sielok.hu / fotó: pixabay.com)