Jump to content

A lengyel helyzet

2021. 02. 24. 07:05
 A mai sajtóértekezleten Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kéthetes próbaidőszak lejárta után is nyitva maradhatnak a lengyel síterepek.

Lengyelországban december 27-én zárták be a síterepeket a hobbisíelőknek. A lifteket csak az igazolt versenyzők használhatták. Február 12-től a kormány kéthetes próbaidőszakra engedélyezte a síliftek megnyitását a nagyközönség előtt. Ez a határidő jár le a héten, de az engedély a következő időszakban is fennmarad.



A síterepeken kívül nyitva maradhatnak a szállodák is.

A lengyel vírushelyzet romlott az utóbbi napokban, ma 12 146 új fertőzöttet találtak, amely január 6. óta a legmagasabb szám. Ezért néhány szigorítást is bevezetnek. Szombattól szükséges lesz a negatív koronavírusteszt bemutatása azok számára, akik Csehország vagy Szlovákia felől akarnak beutazni Lengyelországba, különben az érkezőket házi karanténba irányítják - írja az MTI.

A két országban fennálló, a lengyelországinál súlyosabb járványra hivatkozva Niedzielski elmondta: a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Szintén szombattól korlátozzák a száj és orr eltakarását szolgáló eszközök körét, mégpedig úgy, hogy csak a szájmaszkot ismerik el hatékonynak. Nem elegendő sálat, kendőt, valamint arcvédő pajzsot használni sem, amennyiben ennek viselését nem egészíti ki szájmaszk.

Az országot régiókra osztották fertőzöttség szerint. A legfertőzöttebb régióban, az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban maradnak a szigorúbb intézkedések.

(Forrás: sielok.hu / fotó: pixabay.com)